Travellunch

Niemiecka firma Simpert Reiter, jest właścicielem marki Travellunch dzięki wieloletniemu doświadczeniu w liofilizacji została jednym z najpopularniejszych producentów żywności liofilizowanej trekkingowej i outdoorowej. Marka Travellunch zapewnia wysokiej jakości specjalistyczne pożywienie podczas podróży, które utrzymuje termin ważności nawet do pięciu lat. Wszystkie dania produkowane są w fabryce położonej na ternie Niemiec dlatego też użytkownicy mogą mieć pewność, że ich posiłki są całkowicie zgodne z najwyższymi europejskimi standardami.

Jako krajowy dystrybutor produktów marki Travellunch możemy zaoferować pełną gamę posiłków:  od śniadań i musli, poprzez zupy i dania główne po desery. Coś dla siebie znajdą również osoby na diecie bez-laktozowej oraz bezglutenowej. Artykuły zostały wytworzone w bezpiecznych bakteriologicznie warunkach, a ponadto nie zawierają konserwantów. Wszystkie posiłki są dostarczane w praktycznych opakowaniach, dzięki którym przygotowanie ich jest dziecinnie proste i możliwe w prawie każdych warunkach. Wystarczy zalać porcję odpowiednią ilością gorącej wody, wymieszać, odczekać kilka minut i GOTOWE.

Najważniejszą cechą liofilizatów Travellunch to szybkość i łatwość w przygotowaniu posiłku, który jednocześnie będąc bardzo smacznym zapewnia zrównoważoną podaż składników odżywczych dla organizmu, niezbędnych przy pokonywaniu kolejnych kilometrów. Liofilizaty Travellunch stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznego prowiantu dzięki swej niewielkiej wadze i łatwości w przechowywaniu podczas wielodniowych wędrówek.

Z naszego doświadczenia możemy zapewnić, iż potrawy marki Travellunch wspaniale sprawdzają się podczas różnego typu wypraw – od polarnych ekspedycji do objazdowych wycieczek z namiotem lub wypadów rowerowych. Nasi zaprzyjaźnieni Klienci zawsze chwalą sobie smak i jakość niemieckich liofilizatów, doceniając różnorodność oferowanych dań i deserów oraz łatwość i szybkość przyrządzenia.

Technologia Liofilizacji – co to takiego?

Żywność liofilizowana – żywność przygotowywana poprzez liofilizację, czyli suszenia po wcześniejszym zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana jest praktycznie odwadniana poprzez usunięcie od 70% do 96% wody. Powstrzymuje to rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne. Dzięki czemu żywność ta pozostaje długo zdatna do spożycia, pozbawiona bakterii, oraz świeża.

Pierwotnie liofilizację zaczęto stosować podczas II Wojny Światowej, do osocza krwi, dzięki czemu można było je bez problemów transportować na obszarze objętym wojną.

Liofilizację w przypadku jedzenia zastosowano po raz pierwszy podczas misji kosmicznych, co obniżyło koszty transportu jedzenia w kosmos.

Wraz z obniżaniem kosztów procesu liofilizacji żywność liofilizowana stopniowo zaczęła być stosowana przez himalaistów, alpinistów, żeglarzy i żołnierzy. Obecnie jest stosowana również w turystyce pieszej i rowerowej, we wspinaczce górskiej, a także w dalekich wyprawach samochodowych i rajdach.

Dostępne produkty

Marka Travellunch to wiele różnorodnych posiłków, cała gamma smaków, oraz wariantów. W szerokim menu, które obejmuje główne posiłki w wersji dla jednej lub  dwóch osób, zupy i oczywiście desery.

W ofercie znajdują się :

  • dania główne mięsne np. beff stroganoff, kurczak curry, puree ziemniaczane z szynką, porcje pojedyncze lub podwójne
  • obiadki wegetariańskie np. pasta z oliwkami, risotto z warzywami, kasza kuskus, porcje pojedyncze lub podwójne
  • wersje obiadków dla osób na diecie bezglutenowej i bez-laktozowej np. paella, chicken risotto, puree z porem,  porcje pojedyncze lub podwójne
  • zupy np. rosół, gulaszowa, czy zupa indonezyjska
  • śniadania np. musli jagodowe, czekoladowe, jajecznica
  • desery np. pudding, deser malinowy.

Przykładowe jednodniowe menu:

  • jajecznica,
  • zupa pomidorowa,
  • ziemniaczki Hot-Pot z wołowiną,
  • deser malinowy.
The subscriber's email address.